Hönsgård

Hönsen

På påskafton 2014 kläcktes de första äggen hos oss och fem små kycklingar såg världen för första gången. Från den dagen var vår gård sig inte lik. Nu är en av dagens höjdpunkter att släppa ut hönsen, ge dem mat och samla in äggen. Hönsen är alltid upptagna av något och ofta kommer vi på oss själva att bara stå och titta på vad de hittar på.

 

Höns har regelbundna vanor. På förmiddagarna tycker de om att sandbada och sola sig. Varje höna lägger sitt ägg på ett speciellt ställe och vid en speciell tidpunkt. Ibland är det fler hönor som vill lägga ägg på samma plats och då kan det bli trångt i redet. Hönorna är nyfikna och kommer springande när vi kommer till stallet. De vet vilken hink vi har maten i och vilken typ av mat som finns i just den hinken.

 

Tuppen har en viktig funktion i flocken. Om han hittar något gott lockar han på hönorna och visar dem godiset. Om han ser någon fara alarmerar han så att alla kan söka skydd. När faran är över talar han om även det. Vi har flera tuppar och de har delat upp hönorna i små undergrupper. Varje tupp får sin egen funktion och därför finns det de tuppar som har som största uppgift att spana efter faror.

 

Är du intresserad av att hyra höns över sommaren? Köpa kycklingar? Hör av dig!
För tillfället har vi renrasig Wyandotte och Ancona, men höns som lägger ägg som är gröna, bruna, chokladbruna och turkosa.

Varukorgen är tom